Yksilön käyttäytyminen on sidoksissa yksilön identiteettiin.
|
Profiilityö on sosiaalipsykologinen käsite, joka kuvaa itsen esittämiseen liittyvää vaivannäköä sosiaalisen median yhteisöpalveluissa. On luonnollista ajatella, että kaikki jotka ovat sosiaalisen median kanssa tekemisissä tekevät myös profiilityötä. Profiilityön tekeminen ilmenee monin tavoin, kuten esimerkiksi:
- julkaisujen suunnitteluna - julkaisujen poistamisena - jonkin asian tekemisenä julkaisua varten - oman profiilin sisällön murehtimisena tai siitä huolehtimisena Profiilityössä keskeistä on ajatus siitä, että yhteisöpalvelun käyttäjäprofiilissa yksilön identiteetti on julkisesti näkyvillä yleisöille vuorokauden ympäri taukoamatta. Tämä ominaisuus tekee profiilista tärkeän itsen esittämisen areenan, jossa keskeistä on antaa itsestä oikeanlainen vaikutelma. Toinen keskeinen profiilin ominaisuus on sen historiaulottuvuus, joka yhden käyttäjän kohdalla voi olla jopa kymmenen vuoden mittainen. Kun itsen esittämiselle muodostuu historia, on sen ylläpitäminen linjassa yksilön tulevaisuuden kanssa aktiivista tasapainotustyötä. Jos profiilin tulevaisuus ei sovi yhteen sen historian kanssa, yksilö joutuu ristiriitatilanteeseen. Kolmas ja nykyihmisen erityisesti yllättänyt seikka on se, että profiilityötä tehdään siksi, että oma profiili olisi toimiva kuva kaikille sosiaalisille piireille samanaikaisesti. Monesti työidentiteetti voi olla hyvin erilainen kuin koti-identiteetti. Tätä ilmiötä kuvaa hyvin se tunne, joka syntyy siitä, kun oma äiti kommentoi työhön tai omaan kaveripiiriin liittyvää Facebook-julkaisuasi. Tai kun koet, ettei lapsiisi liittyvät päivitykset oikein sovi näkyväksi työkontaktiesi uutisvirroissa. Sosiaalipsykologiassa tätä yleisöjen päällekkäisyyttä kutsutaan identiteettikonfliktiksi, joka on yksilölle varsin epämiellyttävä kokemus, sillä se synnyttää yksilössä epävarmuutta ja erilaisia lieveilmiöitä. Sosiaalisen median aikakaudella tämä identiteettikonflikti on monelle arkipäiväinen kokemus. Epämiellyttävä ei ole ihmiselle houkutteleva olotila ja siksi moni päätyykin passivoitumaan some-tiliensä kanssa: on helpompi olla näyttämättä kasvojaan ollenkaan kuin kasvot, jotka eivät sovi itselle. Profiilityön käsite juontaa juurensa pro gradu -tutkielmastani ja olemme tutkineet sitä syvällisesti myöhemmissä tieteellisissä artikkeleissamme. Uski, S. and Lampinen, A. (2014). Social norms and self-presentation on social network sites: Profile work in action. New Media & Society, July 17. Silfverberg (USKI), S., Liikkanen., A.L. & Lampinen, A. (2011). “I’ll press play, but I won’t listen”: profile work in a music-focused social network service. CSCW ’11 Proceedings of the ACM 2011 conference on Computer supported cooperative work, March 19-23 Hangzhou, China.
|
Profile work describes strategic self-presentation on social media
|
Profile work describes the essence of maintaining a social media user profile. The process requires a great deal of conscious and unconscious efforts. Since an individual needs to balance one's self-presentation across audiences and time profile work presents an ongoing challenge. Signs of profile work include:
- planning what and how to publish - deleting content from one's profile - engaging in certain behavior to make it a status update - worrying about one's profile content - polishing one's profile contents. Learn more about profile work on the page "Publication and media". |