Sometohtori Suvi Uski
  • Home
  • PROFILE WORK / PROFIILITYÖ
  • Publications and media
  • Blog
  • Contact

Lasten ja nuorten digitaaliset oikeudet ja hyvinvointi: 10 neuvoa someen

10/26/2018

1 Comment

 
​Digitaalisista oikeuksista sekä omasta hyvinvoinnista huolta pitäminen ovat kansalaistaitoja, joiden toteutuminen jokaisena päivänä turvaa myös jokaikisen digitaalista jalanjälkeä myös tulevaisuudessa. Tässä kymmenen somen käyttöön kehitettyä neuvoa, joiden avulla kuka tahansa pärjää digitaalisissa ympäristöissä. Ohjeet soveltuvat ala- ja yläkoululaisten lisäksi myös aikuisille. Ohjeiden tarkoitus on tuoda turvaa ja tukea someen liittyviin haasteisiin ja mahdollistaa pitkälle tulevaisuuteen tähtäävä digitaalinen hyvinvointi.

​1. Ole somessa ja ole muualla

Muista että some on tehty koukuttamaan käyttäjänsä. Tämä tarkoittaa sitä, että puhelimen sivuun laittaminen tuntuu kaikista ihmisistä vaikealta. Liiallinen puhelimen käyttö aiheuttaa mm. levottomuutta, kiukkuisuutta ja univaikeuksia. Muista siis tehdä joka päivä jotain muutakin kuin viettää aikaa puhelimesi kanssa. 
Picture

Huom! Päivätason vaikutusten lisäksi älypuhelimiin ja sosiaaliseen mediaan liittyvä tutkimus varoittaa liiallisen käytön aiheuttavan mm. näkövaurioita sekä heikentävän aikuisella ihmisellä ajattelua ja oppimista.  

​2. Mieti mitä someen päästät

 Kaikki mikä menee someen tai muualle verkkoon on siellä pysyvästi. Snapchat ja Instagram MyStory näyttää julkaisua vain vuorokauden ajan, mutta tuosta materiaalista voidaan kaikkien nähneiden kesken ottaa kuvakaappauksia. Tämän lisäksi verkossa on erilaisia palvelimia, jotka tallentavat kaiken näihin edellä mainittuihin someihin liittyvän sisällön. 

3. Älä kerro omaa nimeäsi

​Omaan nimeen yhdistyvät linkitykset löytyvät verkosta liian helposti. Kymmenen vuoden päästä nimelläsi tehtävällä Google-haulla löytyy edelleen kaikki se sisältö, mitä sinusta on verkkoon luotu. Jos esiinnyt omalla nimelläsi, pidä huoli siitä, että edustat sitä versiota sinusta, jota kehtaat esitellä vielä aikuisenakin vakavalla naamalla. 

4. Mieti haluatko kasvokuviasi julkisille verkkosivuille

Picture
​Kasvojentunnistusteknologian avulla sekä verkosta löytyvien nimitietojen avulla kuvasi, nimesi ja verkossa tiedossa olevat tekemisesi yhdistyvät vielä vuosienkin päästä. Instagramin ja Snapchatin kuvat ovat lähtökohtaisesti julkisia. Saman henkilön vauva-ajan potretit ja aikuisuuden kuvat pystytään nykyteknologian avulla tunnistamaan saman ihmisen kuviksi millisekunneissa.

5. Pyydä lupa toisen ihmisen kasvokuvien julkaisemiseen

​Omalla toiminnalla voi vahingossa loukata toisen ihmisen yksityisyydensuojaa. Instagramiin tai Snapchattiin ei pidä laittaa toisten kuvia ilman heidän antamaa lupaa. Kuvat voivat aiheuttaa haittaa monella eri tavalla vielä vuosienkin päästä. Jos et ole varma saitko luvan vai et, on parempi jättää kuva laittamatta.

6. Panosta jälkeen! ​

​Saman asian voi kirjoittaa monella eri tavalla. Pidä huoli siitä, että opettelet sellaisen tavan kirjoittaa toisille, joka ei loukkaa vaan välittää tarkoittamaasi asiaa tehokkaasti. Verkossa saa olla eri mieltä toisten kanssa, mutta henkilökohtaisuuksiin on turha mennä. Läski, ruma, homo ja muut vastaavat kommentit kertovat lähinnä kirjoittajan huonosta itsetunnosta kuin haukun kohteena olevasta ihmisestä. 

7. Valikoi ja vaivaannu

​Ihminen ei ole kone, mikä tarkoittaa sitä, että verkossa vastaan tulevat kamaluudet ja mietityttävät asiat vaikuttavat ihmismieleen ja kehoon - välillä todella raskaastikin. Myös aikuiset törmäävät verkossa materiaaliin, joka aiheuttaa pelkoa ja hämmennystä. Mieltä painavista verkkosisällöistä kannattaa puhua aikuisille. Myöskään kaikki kuvat ja videot, mitä somessa näkyy, eivät ole totta vaan hienosti rakennettua show'ta. 

8. Puolusta

Picture
​Somessa tapahtuu kaikenlaista ja vastaan saattaa tulla vakavia haukkumis- tai uhkaamistilanteita. Tällaisten tilanteiden sivustaseuraajana voi aina myös toimia. Tällaisessa tilanteessa on hyvä raportoida suoraan somealustalle häiritsevästä tai loukkaavasta sisällöstä. Jos sinua tai ystävääsi häiritään, uhataan tai kiusataan somessa, pyydä tilanteeseen sopivat oikeudelliset neuvot ja toimintaohjeet Someturvasta (www.someturva.fi).

9. Pidä huolta yksityisyydestäsi

​Aseta Instagram, Snapchat ja muut sometilisi yksityisiksi palvelun asetusvalikosta. Julkinen tili Instagramissa altistaa vieraiden ihmisten epäasialliselle kommentoinnille ja yhteydenotoille. Yksityinen tili toimii sinun suojana ja viestii muille, että olet kokenut somen käyttäjä.

10. Pidä kivaa! 

​Some on erinomainen paikka nauttia omista ystävyyssuhteista. Esim. Instagramissa ja Snapchatissa voi lähettää kivoja ja hassuja viestejä omille kavereille. Toisten tsemppaaminen luo hyvän kierteen, joka vaikuttaa myös siihen miten sinua kohdallaan. 
​
--------------------
KUUNTELE AIHEESTA: 
YLE radio: Lapsen digitaaliset oikeudet ja kirjat (Suvi Uski) (kesto 10 min)
Millaiset ovat lasten ja nuorten digitaaliset oikeudet ja velvollisuudet? Saako lapsen eristää huonon käytöksen seurauksena? Vieraana on sosiaalisen median tutkija ja sosiaalipsykologi Suvi Uski. Lukion aloittavien nuorten perheissä laskeskellaan, kuinka paljon opiskeluun käytettävät kirjat tulevat maksamaan. Perinteisiä paperikirjoja voi parhaassa tapauksessa ostaa käytettyinä ja näin saada ne hieman uusia edullisemmin. Digikirjoissa tätä mahdollisuutta ei ole. Esimerkiksi näistä aiheista puhutaan iltapäivän Ajantasassa. Lähetyksen juontaa Anne-Mari Rajala.
--------------------
LUE AIHEESTA:
Digitaaliset oikeudet: Lapsen yksityisyyden suoja digitaalisessa mediassa (Lastensuojelun Keskusliitto)
Somerikoksista esimerkkejä: Someturva
Someriippuvuus: Someriippuvuus. Uski, S. Päihdelinkki (2016).
Vanhemmille neuvoja someen liittyen: Näin tuet lapsesi sosiaalisen median käyttöä. (MLL)
--------------------
​
1 Comment

    Author

    Suvi Uski

    Archives

    October 2018
    June 2017
    April 2017
    December 2016
    September 2015
    February 2015
    October 2014

    Categories

    All

    RSS Feed

Proudly powered by Weebly
  • Home
  • PROFILE WORK / PROFIILITYÖ
  • Publications and media
  • Blog
  • Contact